X
Infolinia
Forum

WAŻNE INFORMACJE:
Klauzula informacyjna na temat prywatności
Regulamin forum


Poszukujesz pomocy w konfiguracji urządzeń? Odwiedź i subskrybuj nasz kanał na YouTube
Musisz się zalogować, aby tworzyć posty i tematy.

Sugestie na nowe produkty oraz inne sugestie

12
Cytat wswsws data 5 listopada 2019, 17:24

Jeszcze kilka uwag.

1.Nie wiem czy wszyscy tak mają ale u mnie są duże opóźnienia po otwarciu aplikacji, czasami nawet 10 sekund trzeba czekać aby pojawiły się jakięś elementy, a i nie raz trzeba aplikacje uruchomić od nowa.

2. Urządzenia nadal znikają choć po jakiejś chwili czasami po kolejnym uruchomieniu pojawiają się ponownie - ale to nie tak powinno działać. [ i to chyba ma wpływ na te opóźnienia w aplikacji]

3. W zestawie mam zastosowany 1 retransmiter i  zdarzyło się że już kilka razy się zawiesił, na tyle że wymagał wyłączenia prądu.

Reszta później Pozdrawiam.

 

Prawdopodobnie masz problem z błędami na karcie SD. Zrób backup z aplikacji (lub na kompie skopiuj pliki z karty SD), wyciągnij i sformatuj kartę na kompie i przywróć backup. Jeśli to nie pomoże to albo jest jakiś problem z aplikacją albo softem kontrolera.

Znam także przypadek osoby, której ekran urządzenia ukazuje się ponad 30 sekund przy ok 30 urządzeniach...mimo retransmiterów.

Cytat gp data 9 listopada 2019, 20:01

Cześć

Cytat wswsws data 5 listopada 2019, 17:24

Jeszcze kilka uwag.

1.Nie wiem czy wszyscy tak mają ale u mnie są duże opóźnienia po otwarciu aplikacji, czasami nawet 10 sekund trzeba czekać aby pojawiły się jakięś elementy, a i nie raz trzeba aplikacje uruchomić od nowa.

2. Urządzenia nadal znikają choć po jakiejś chwili czasami po kolejnym uruchomieniu pojawiają się ponownie - ale to nie tak powinno działać. [ i to chyba ma wpływ na te opóźnienia w aplikacji]

3. W zestawie mam zastosowany 1 retransmiter i  zdarzyło się że już kilka razy się zawiesił, na tyle że wymagał wyłączenia prądu.

Reszta później Pozdrawiam.

 

Jeszcze nie zdarzyło się aby po poprawnie ustawionych odbiornikach długo wczytywała się lista ( to znaczy że aplikacja i efc w tym wypadku są bez winy )  a odbiorniki mam w piwnicy, kotłowni oraz na zewnątrz, ale przed modernizacją dwóch odbiorników ( do puszkowych ) miałem problem z ich odnalezieniem, sparowaniem. W moim przypadku mocowanie anten ( u mnie ROP-22 oraz SLR-22 ) było wadliwe i mimo faktu iż antena wewnętrzna zamocowana była prawidłowo to było brak połączenia antena - płyta, zmodyfikowałem odbiornik SLR-22 i zamiast anteny przylutowałem metrowy przewód izolowany, w odbiorniku ROP-22 wystąpił dokładnie ten sam problem, wystarczyło przylutować poprawnie antenę do płyty odbiornika i działa również bardzo dobrze. Absolutnie nie mam żadnych problemów z zasięgiem, sygnał jest mocniejszy od wifi i tam gdzie telefon czy tablet nie może połączyć się z siecią tam odbiornik bez problemu łączy się z efc-01 - i to jest ogromny plus, zwłaszcza że efc jest przy routerze. Jeżeli potrzebna jest pomoc w modernizacji to mogę udostępnić zdjęcia z procesu poprawy lutu.

 

Ja chętnie zobaczę twoje modyfikacje anteny. Tylko że cały czas byłem pewny, że tam nie ma anten w pstaci kabli a jedynie ścieżka na płytce drukowanej. Czy u ciebie jest inaczej? Chętnie bym spróbował na jednym moim ściemniaczu, który ma słaby zasięg i czasem nie zaskoczy, mimo odległości 2 metry od kontrolera.

Niestety ale jest problem z załącznikami na forum, zmniejszyłem rozdzielczość i kompresję mam nadzieje że coś będzie widać, co do SLR do zamiast anteny dodałem, kabelek.

ROP widać na zdjęciu, przed i po, zabieg bardzo prosty i niesamowicie skuteczny.

Z anteny usunąłem trochę maski/lakieru ( nie jestem fachowcem więc tak tak nazwałem wierzchnią powierzchnię ) tylko do testu wstępnie chciałem wykorzystać niepodłączoną ścieżkę która zapewne ma być czymś na wzór filtra ale z racji że działa wszystko prawidłowo pozostawiłem bez zmian.

Dodane pliki:
  • Aby przesyłać pliki musisz się zalogować.
Cytat gp data 12 listopada 2019, 21:17

Niestety ale jest problem z załącznikami na forum, zmniejszyłem rozdzielczość i kompresję mam nadzieje że coś będzie widać, co do SLR do zamiast anteny dodałem, kabelek.

ROP widać na zdjęciu, przed i po, zabieg bardzo prosty i niesamowicie skuteczny.

Z anteny usunąłem trochę maski/lakieru ( nie jestem fachowcem więc tak tak nazwałem wierzchnią powierzchnię ) tylko do testu wstępnie chciałem wykorzystać niepodłączoną ścieżkę która zapewne ma być czymś na wzór filtra ale z racji że działa wszystko prawidłowo pozostawiłem bez zmian.

Czekaj, bo się pogubiłem 🙂

W przypadku ROP nie dodałeś kabelka, tylko zdrapałeś trochę lakieru i to poprawiło zasięg, czy tak?

W przypadku SLR wywaliłeś tą antenę w postaci płytki drukowanej i zamieniłeś na kabelek czy tak? Jeśli tak to dwa kabelki do każdego z lutów czy jeden kabelek w miejsce gdzie łączy się ta długa ścieżka "anteny" na płytce?

PS. Jak patrzę na te zdjęcia to mam wrażenie że to lutują ludzie, a nie maszyny bo trochę krzywo porozmieszczane są te elementy na płytce

w odbiorniku rop zabieg polegał na poprawnym przylutowaniu anteny do ścieżek na płycie odbiornika, ten zdrapany lakier to służył mi tylko do wykonania pomiarów oraz do ewentualnego przerobienia anteny, zapobiegawczo też zeskrobałem lakier u podstawy abym miał możliwość  pewnego połączenia, tego nie widać na zdjęciach ale wcześniej oczyściłem delikatnie ścieżkę przed lutowaniem.

Podsumowując, antenę poprawnie przylutowałem i ten zabieg naprawił problem, ale jeżeli chce się zwiększyć zasięg to można zastąpić antenę dwoma przewodami i znacząco polepszy to działanie - ale w tym wypadku modyfikujemy również właściwości jakie miała spełniać oryginalna antena i zapewne po modyfikacji żaden urząd mógł by się pod tym nie podpisać.

Mam problemy z nadajnikami temperatury RCT-22 i jeżeli nadal będzie problem z częstotliwością komunikacji to na stół trafi również jeden z czujników, na tą chwile zdarza się że pomiar wysyłany jest po dwóch godzinach ( sporadycznie ).

ok wszystko jasne. Dzięki za wyjaśnienie.

Słabo, że użytkownik musi poprawiać takie niedoróbki, ale z drugiej strony dobrze że jest to na tyle proste urządzenie, że samemu coś da się zrobić.

A z RCT to inny użytkownik także skarżył się na bardzo słaby zasięg, zareklamował i okazało się, że winna była także antena, a w zasadzie słabe jej przylutowanie do płytki tak jak w twoim przypadku. Widocznie te czujniki lutuje jakiś jeszcze nie do końca zaznajomiony z lutownicą pracownik 🙂

Ciekawy jestem jak wygląda proces kontroli jakości w Zamelu i czy w ogóle jakoś testują te urządzenia po opuszczeniu taśmy produkcyjnej czy też sprawdzają tylko "na oko"?

Poszukujesz pomocy w konfiguracji urządzeń? Odwiedź i subskrybuj nasz kanał na YouTube

Powolne uruchamianie aplikacji. Więc zgodnie z sugestią wyjąłem kartę. Komputer od razu uznał ją za uszkodzoną ale nie naprawiałem chcąc najpierw skopiować jej zawartość i tu zdziwienie nie idzie bo się zawartość nie mieści na pena 32GB. Jak pamiętam karta ma albo 4 albo 8 GB. Po sprawdzeniu właściwości niby na karcie było 85GB. Sformatowałem kartę przywróciłem backup i jest nieco lepiej 3 - 4 sekundy na uruchomienie czy odświeżenie zakładki. Zobaczymy jak długo. Dam znać za kilka dni.

Co do znikania urządzeń nie mam na myśli że urządzenie nie ma zasięgu i się "wyszarza" po prostu znika jak by nigdy nie było dodane do aplikacji. Po czym po jakimś czasie się samo pojawi. Ostatnio rzadko ale nadal się to zdarza . Pozdrawiam

Cytat wswsws data 20 listopada 2019, 20:27

Powolne uruchamianie aplikacji. Więc zgodnie z sugestią wyjąłem kartę. Komputer od razu uznał ją za uszkodzoną ale nie naprawiałem chcąc najpierw skopiować jej zawartość i tu zdziwienie nie idzie bo się zawartość nie mieści na pena 32GB. Jak pamiętam karta ma albo 4 albo 8 GB. Po sprawdzeniu właściwości niby na karcie było 85GB. Sformatowałem kartę przywróciłem backup i jest nieco lepiej 3 - 4 sekundy na uruchomienie czy odświeżenie zakładki. Zobaczymy jak długo. Dam znać za kilka dni.

Co do znikania urządzeń nie mam na myśli że urządzenie nie ma zasięgu i się "wyszarza" po prostu znika jak by nigdy nie było dodane do aplikacji. Po czym po jakimś czasie się samo pojawi. Ostatnio rzadko ale nadal się to zdarza . Pozdrawiam

Tak to właśnie wyglądało, że jest problem z kartą. Gdy są problemy w systemie plików (a niestety właśnie w tym obszarze karty występowały / występują) to mogą się pojawić bardzo dziwne przypadki. U mnie pojawiły się dokładnie tak samo nazywające się pliki, co jest normalnie niemożliwe + puste pliki po kilkaset MB. U ciebie karta miała większą pojemność niż powinna. Aż dziw bierze, że kontroler jakoś sobie z tym radził (choć byli inni użytkownicy, którzy raportowali, że ich kontroler się z tego powodu zawieszał).

Jeśli urządzenia nadal ci znikają, to pewnie błąd z obsługą karty nadal nie jest naprawiony i pewnie za jakiś czas znowu będziesz musiał ją "wyleczyć" wyciągając ją.

Sugestia na nowe urządzenie. Pilot uniwersalny. Wieszam urządzenie w salonie np na suficie. Urządzenie uczy się przez zapamiętywanie nadanego sygnału i dopisuje funkcje w aplikacji.

Dzięki temu mogę uruchomić klimatyzację, mogę uruchomić robota sprzątającego, mogę uruchomić radio , czy telewizor. Urządzenie mogło by połączyć w aplikacji urządzenia zewnętrzne których i tak nigdy zamel nie zrobi., a mogło by znacząco rozwinąć możliwości. Pozdrawiam

12

0